Satser knallhardt for å nå EM

Karoline Jæger - hovedbilde MOT

Dersom du ser en ung jente som skvetter over en hekk i Aremark sentrum, så er det mest sannsynlig bare Karoline Jæger som er ute og trener. (Tekst og foto: Anne Mørk-Tønnesen)

– Det blir mest idrett i tillegg til skolen. Jeg har ikke tid til mye annet, sier den 16 år gamle ildsjelen som nylig ble utnevnt som MOT-ambassadør i Aremark Kommune.

  • Navn: Karoline Jæger
  • Alder: 16 (fyller 17 år 19.mai)
  • Stilling: skoleelev og friidrettsutøver
  • Familie: Lars Martin og Unn Merete Jæger. Har en søster på 14 som heter Henriette

– Det er stort

MOT er en landsdekkende organisasjon som jobber mot mobbing. MOT-ambassadørene utnevnes på bakgrunn av de er talentfulle utøvere i tillegg til å være gode forbilder privat.

 – Aremark har enda ikke hatt noen MOT-ambassadører så dette er ikke bare stort for idrettsklubben, men også for kommunen. Når vi ser hvilke navn som befinner seg i samme kategori, som Ola Vigen Hattestad, Pål Anders Ullevålsæter eller Aksel Lund Svindal, er det ingen tvil om at dette er en stor prestasjon, uttalte vår lokale MOT-representant under utnevnelsen i fjor vinter.

– Det var veldig gøy å bli utnevnt. Det hadde jeg ikke forventet. Det er stort å få rollen som et forbilde for andre. Og det gjør jo at jeg blir enda litt mer bevisst på de valgene jeg tar.

EM i Ungarn

Den talentfulle ungjenta har utmerket seg mest innen tresteg. Hun har blitt norgesmester de siste to årene og i 2017 gikk hun også av med seieren i UM (ungdomsmesterskapet) i friidrett i Bergen. Under ungdoms-OL i Ungarn i fjor endte hun på en hederlig 10.plass.

– Jeg er også ganske god i lengde og sprint, men er best i tresteg. I tillegg spiller jeg fotball, sier den aktive jenta.

– Hva er hovedmålet for 2018?

–  Det må være å kvalifisere meg til EM i Ungarn og å bli tatt ut til Nordisk mesterskap. Jeg kan klare det, hvis jeg ikke stresser så mye og trener hardt og mye.

Karoline Jæger over hekk front.jpg

Må slå lillesøster

Karoline er født inn i friidretten. Både pappa Lars Martin Jæger og mamma Unn Merete Jæger har utmerket seg i friidrett. Sistnevnte har seks NM-gull (fire i slegge, to i spyd) på senior i friidrett. Hun har også NM-gull innendørs i stille lengde. Pappa, Lars Martin, er leder i Aremark Idrettsforening.

– De er trenerne mine. Jeg har holdt på med friidrett siden jeg var 6 år ca. Først så var jeg jo bare med mamma og pappa, men når jeg ble eldre så fant jeg ut at jeg kunne bli skikkelig god. Så det har bare blitt mer og mer trening etter hvert. Jeg hadde de to å strekke meg etter, men jeg ville ikke drive med kasteøvelser. Jeg synes det er morsommere å løpe fra noen eller hoppe fra noen, sier Jæger.

– Du må ha et stort konkurranseinstinkt?

– Ja, jeg har jo også konkurrert med søsteren min hele veien. Hun er to år yngre, så jeg må jo slå henne, smiler Karoline.

Hopper over hekker i bygda

– Hvordan ble du så god?

– Noe av det er jo sikkert arvelig, men så har jeg i tillegg vært veldig interessert og har trent mye og riktig. Jeg har synes at det har vært gøy og motiverende, og jeg og søsteren min har pushet hverandre hele veien. Hun satser mest på mangekamp, men er best i sprint.

Karoline Jæger trener hver dag, rundt ti timer i uka.

– Jeg trener mye spenst. Utendørs løper jeg og hopper over hekker ute for eksempel eller inne her i Aremarkhallen nå som det er vinter. I tillegg blir det mye grunntrening på styrke. Jeg har ikke hatt treningspause denne sesongen. Så det blir mye tid her i hallen.

Karoline Jæger over hekk.jpg

Ville ikke flytte fra Aremark

Hun går på studiespesialiserende på Halden videregående skole avdeling Porsnes. Hun valgte å ikke gå på en ren idrettslinje som for eksempel Wang toppidrett i Fredrikstad.

– Da måtte jeg mest sannsynlig ha flyttet fra Aremark og bytte trenere, og jeg trives veldig godt med opplegget her og har bodd her hele livet. Det er kort vei til trening fra Fossbyåsen, hvor jeg bor, og jeg har alltid tilgang til Aremarkhallen, selv om det kan være litt kjedelig å trene så mye alene, siden det kun er tre-fire til som satser.

Hun ser ikke for seg at hun kommer til å leve av å være profesjonell friidrettsutøver i framtiden.

– Jeg vil gjerne jobbe med noe som har med idrett å gjøre, men vet ikke helt med hva enda. Jeg tar et år av gangen.

Ildsjel er et litt fremmed ord for 16-åringen.

– Men det er jo kjempegøy at jeg blir sett på som et forbilde og skiller meg litt ut. Samtidig så driver jeg jo med noe jeg liker veldig godt, avslutter Karoline Jæger.

Karoline Jæger - hovedbilde trening.jpg

 

 

 

 

 

 

Tips ein ven Skriv ut