Omsetter for 17 millioner kroner midt i skogen

Nyplast-hoved2versjon

Familiebedriften Ny Plast på Moene i Aremark vil omsette for 17-18 millioner kroner i 2017.

Nyplast-hoved
Ny Plast driver med vakuumforming av plast.
Nyplast1
Bedriften har sju ansatte inkludert de fire eierne, men har potensial til å vokse, mener Fagereng.
Nyplast3
– Vi produserer spesialprodukter med mindre volumer. Verktøykostnaden er lav og enhetsprisen høyere, forklarer Fagereng.
Nyplast4
Her jobbes det jevnt og trutt.
Nyplast5
Ny Plast hadde sin spede start i dette ombygde grisehuset.
Nyplast6
Bedriften produserte en del slike skilt tidligere.

– Aremark ligger sentralt

– Vi er heldige. Vi har et godt rykte og kundene finner oss, sier Vidar Fagereng  i Aremarks største produksjonsbedrift.

Ny Plast ligger på Moene et godt stykke innover veien med skog på hver side. Men Vidar Fagereng mener bedriften er sentralt plassert i forhold til kundene.

– Vi ligger sentralt på Østlandet med kort vei til Sverige og internasjonale markeder. Om vi ligger i Halden eller her i Aremark har ikke noe å si sånn sett. Så vi har aldri hatt tanker om å flytte på oss, sier han.

Han legger til:

– Jeg synes egentlig det er litt moro at vi ligger her vi ligger. Vi har store kunder fra Oslo som besøker oss. Da får vi ofte telefoner om at «Nå må vi ha kjørt oss vill». De får lave forventninger av veien hit, men så kommer de og ser hva vi driver med og maskinparken vår, og er imponerte når de drar. Vi har veldig fornøyde kunder.

Lukrativ nisje

Ny Plast driver med vakuumforming av plast. Det er en nisjevirksomhet.

– 95 prosenten av plasten vi omgir oss med er sprøytestøpt. Det er metoden som brukes når en skal ha flere millioner eksemplarer av noe. Enhetsprisen blir lav, men verktøykostnaden er høy. Vi produserer mer spesialprodukter med mindre volumer. Verktøykostnaden er lav og enhetsprisen høyere.

–  Kan du nevne noen eksempler på produkter dere har laget?

–  En av storkundene våre er panteselskapet Tomra. Stikker du på Meny i Halden, så er det vi som har laget plastdekselet rundt søppelposelukene  ved siden av panteautomaten for eksempel.  Vi lager også plastdekslene på Vensafe-automater som brukes til bl.a sigarettsalg og alt mulig av plastdeler til bil-båt og offshoreindustrien.

Startet i et grisehus

Nyplast5.jpg

Det var faren, Øystein, som startet bedriften.

– Han var gründeren og startet opp i en låve i Trøndelag. Så flyttet han til Halden og videre til Aremark. Ny Plast åpnet her i 1974 i et ombygd grisehus, forteller  Vidar Fagereng.

Han overtok som eier og driver i 2004 sammen med tre av søsknene sine. Benthe (50)  som er daglig leder, den yngre broren Magne (37) og den eldre broren Svein (46).

– Vi satset stort og investerte rundt 12 millioner kroner blant annet i nybygget vi sitter i nå og i nye maskiner. Den gang hadde vi en omsetning på rundt 10 millioner, så det var en sjanse å ta. Men vi fikk tillit i banken og det ble en stor suksess. I toppåret 2006 hadde vi en omsetning på 22 millioner kroner. Så kom finanskrisen i 2009, men vi kom oss igjennom den. De siste årene har vi ligget stabilt på 16-17 millioner i omsetning.

Fire sjefer

Vidar Fagereng forteller at var tilfeldigheter som førte fire av seks søsken til familiebedriften.

– Jeg er utdannet elektroingeniør og etter militæret så var det naturlig å begynne å jobbe her. Det er jo store fordeler ved å eie og drive selv. En har stor frihet, men samtidig må vi være på hugget med utvikling og investeringer, og det har vi vært flinke til.

Søsteren Benthe dukker opp under samtalen. Hun er daglig leder.

– Det er mange som lurer på hvordan vi klarer å bli enige siden vi er fire søsken, men vi har klart det hittil og har ikke hatt noen store krangler. Vi kjenner hverandre godt, smiler hun.

– Vi er jo på en måte fire sjefer, men vi tråkker ikke oppå hverandre. Vi har ulike ansvarsområder og samarbeider godt og snakker sammen når det skal tas beslutninger, supplerer Vidar.

– Klare for å vokse

Ny Plast har sju ansatte inkludert de fire eierne, men har potensial til å vokse, mener Fagereng.

– Vi lever godt på at vi har et godt rykte i bransjen og kundene finner oss. Vi kunne vært mer aktive i markedet på salgssiden og oppsøkt nye kunder og vært mer synlige. Det har vi vurdert, men har ikke kommet dit ennå. Vi har rett og slett ikke tid. Vi har hatt tanker om utvidelser, og fjellet ved siden av bygget her er allerede sprengt bort, slik at vi har plass til å vokse. Men vi sitter litt på gjerdet og venter på riktig tidspunkt. Vi kan ikke bare skyte fra hofta heller.

– Vil du anbefale andre bedrifter å etablere seg i Aremark?

– Ja.  Det fungerer veldig bra for oss, og det er plass til flere som satser her, forhåpentlig med litt drahjelp fra kommunen, sier Fagereng.

Tips ein ven Skriv ut