Dato: 14. juni 2023 kl 18.00-19.30.
Sted: Kommunestyresalen i Halden, Storgata 8 (påmelding i løpet av 7. juni grunnet begrenset antall plasser).
Arrangementet vil også streames og det vil være mulig å delta digitalt.

Påmelding for fysisk deltakelse

Målgruppe: Berørte, naboer av potensielle atomavfallsanlegg, innbyggere i Aremark og Halden kommune, andre interesserte.

Hva er radioaktivitet og grunnleggende strålevern?
Etter innspill fra berørte interessenter i referansegruppen for lokalisering av atomavfall i Aremark, arrangerer Norsk nukleær dekommisjonering (NND) informasjonsmøte om grunnleggende strålevern, om hva radioaktivitet er, om hvilke konsekvenser den har og hvordan den må håndteres.

Presentasjonen vil legge seg på et grunnleggende nivå. Den vil belyse temaer som radioaktivitet (naturlig og menneskeskapt), fisjon, fusjon, hvordan en reaktor virker, brenselsyklus (fra malm til deponi), stråling, måling av stråling, strålingens vekselvirkning med materie, stråledoser (av å bo i Norge), radioaktivitet i hverdagsprodukter, strålingens effekt på mennesker, strålevern, overvåkning av anlegg, mennesker, utslipp og ytre miljø, karakterisering av nukleære anlegg, behandling/håndtering av avfall, lagring og deponering av avfall, sikkerhet, krav og anbefalinger (fra vårt nasjonale tilsynsorgan Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), samt internasjonal premissgiver International Atomic Energy Agency (IAEA) mm.

Formålet med informasjonsmøte
Formålet er å gjøre kjent i de lokalsamfunnene hvor det vurderes å lokalisere mellomlager for atomavfall hva det er som faktisk vurderes, hvordan vil avfallet bli håndtert og på overordnet nivå hvilke konsekvenser dette vil ha.

Foredragsholder vil være sikkerhetsrådgiver i NND Rajdeep Singh Sidhu (Raj). Kort åpning av Sektordirektør for kommunikasjon i NND Martin Andreasson. Møteleder / styring av spørsmål/chat/innspill: prosjektleder for lokalisering i NND Elisabeth Gammelsæter.

Det vil bli gitt informasjon om hva radioaktivitet faktisk er og hvordan dette håndteres, hvilke strålevernstiltak vil være nødvendige og bli innført.

Det vil bli mulighet til å stille spørsmål.

Hvordan kan du delta?
Møtet vil i utgangspunktet bli gjennomført i kommunestyresalen i Halden, Storgata 8 (inntil 40 plasser). Ved få påmeldte for fysisk oppmøte vil det bli vurdert å flytte møtet til NNDs lokaler i Storgata 2A. Ved mange påmeldte kan det tilsvarende bli vurdert å flytte til større lokale. Påmeldte vil bli holdt orientert om hvor møtet gjennomføres.

Enkel servering for de som møter fysisk.

Når: 14. juni 2023 kl 18-1930, 2 x 40 minutter med 10 minutters pause i midten.

Hvordan: fysisk møte (påmelding grunnet begrenset antall plasser).
Arrangementet vil også streames og det vil være mulig å delta digitalt.

Foredraget vil også tas opp slik at det vil være mulig å se det senere.