Kritisk høyt vannforbruk i Aremark

Vanning - hageslange

Vannforbruket i Aremark nådde kritisk nivå torsdag kveld, men har nå bedret seg noe. 

Følgende budskap ble sendt til alle våre vannabonnenter torsdag kveld: 

Kommunen ber innstendig om at alle kommunens vannnabonnenter ikke bruker vann med mindre det er strengt nødvendig. Nivået i kommunens vanntårn er kritisk lavt. Om nivået på forbruket holder seg like høyt, kan kommunen gå tom for renset drikkevann, og da må vi i såfall kjøre råvann ut på ledningsnettet.

I en slik situasjon må alle koke vannet før det kan drikkes. Situasjonen kun skyldes mest sannsynlig høyt forbruk kombinert med en eller flere vannlekkasjer. Arbeidet med å kartlegge dette, fortsetter fredag. 

Det er altså foreløpig ikke blitt nødvendig å sende råvann ut på ledningsnettet. 

Fredag 26.juli: 

Vannlagrene har bygget seg litt opp igjen, men det er fortsatt viktig at vanningsrestriksjoner overholdes, og at det ikke brukes mer vann en strengt tatt nødvendig. 

Dersom en situasjon hvor det må sendes råvann ut på nettet allikevel oppstår bør disse retningslinjene fra Folkeinstituttet følges: 

Om koking av drikkevann

 • Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.
   
 • Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.
   
 • Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. 
   
 • Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.
   
 • Alt vann fra springen som drikkes må være kokt
   
 • Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.     (Kilde: Folkehelseinstituttet)

  I en slik situasjon MÅ altså  alle koke vannet før det drikkes, siden Aremark kommune i slike tilfeller ikke kan garantere for drikkevannskvaliteten. 

Dette bør du bruke kokt vann til

* Drikkevann og all mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
* Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises 
* Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
* Isbiter
* Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
* Tannpuss
Ukokt vann kan brukes til:
* Koking av mat
* Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
* Dusjing og karbad: Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
* Manuell oppvask og oppvaskmaskin: Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
* Klesvask
* Renhold i huset
* Annet bruk hjemme
Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Tips en venn Skriv ut