Aremark kommune ønsker med dette å sette i gang en navneprosess i Aremark kommune. 

I tabellen under vises de nåværende bruksnavn og de nye navneforslagene. 

Nåværende steds/bruksnavn Foreslått område/vei-adressenavn 
Nordre Kilebråten Kilebråten  
Søndre Kilebråten Kilebråten  
Østre Hellesåen Kilebuveien  
Søndre Årbu hyttefelt Furulia  

Det ligger ved kart som viser områdene merket i kartet. 

Kilebråten 

Aremark kommune ønsker å ta i bruk områdenavnet Kilebråten da dette er et navn som favner begge gårdene med samme navn. Skrivemåten ble vedtatt i Kartverket 01.07.1991. 

Kilebuveien 

Hytten på Østre Hellesåen ligger nærmest veien som heter Kilebuveien på Haldens side av kommunegrensen. I Halden ble dette navnet vedtatt i begynnelsen av 2019. 

Furulia 

Det nederste området ved Årbu hyttefelt har egentlig fått vedtatt veinavnet Søndre Årbu hyttefelt, men det har lenge vært ønsket av hyttevelforeningen en endring av dette veinavnet til Furulia, siden 17.04.2018. Dette er et navn som ikke har noen tilknytning til eksisterende stedsnavn ved området. 

 

03.06.2024 reiste Aremark kommune navnesak for bl.annet nordre og søndre Kilebråten. Etter dette har nå Språkrådet reist navnesak på en rekke tilleggsområder. 

Fullstendig liste med navn ligger vedlagt. 

Lokal høring 
Kartverket har vedtaksrett for skrivemåten av bl.a. naturnavn, nedarvede gårds- og bruksnavn og seternavn. Før det gjøres vedtak, har kommunen rett til å uttale seg. Eiere og festere har rett til å uttale seg om gårdsnavn og bruksnavn, og lokale organisasjoner har rett til å uttale seg om skrivemåten av navn som de har særlig tilknytning til. 

Saker som gjelder bruksnavn, skal eierne få tilsendt direkte fra kommunen. 
Det går frem av den vedlagte listen hvilke bruk dette gjelder. Ifølge loven skal skrivemåten fastsettes med utgangspunkt i den nedarvede, lokale uttalen av navnet. Derfor ber vi om at alle som uttaler seg, opplyser hva som er den lokale dialektuttalen. Dersom navnet blir uttalt på ulike måter, ber vi om å få opplyst de forskjellige uttaleformene. 

Normeringsprinsipper 
I tillegg til å ta utgangspunkt i den nedarvede, lokale uttalen, skal man som hovedregel følge gjeldende rettskrivningsprinsipper ved normering av stedsnavn, jf. § 4 første ledd i lov om stadnamn. Skrivemåten skal være praktisk og ikke skygge for meningsinnholdet i navnet. I utfyllande reglar om skrivemåten av norske stadnamn er det mer detaljerte bestemmelser om hvordan stedsnavn skal normeres. Skrivemåten av primærnavnet vil normalt være retningsgivende for skrivemåten av det samme navnet i andre funksjoner, f.eks. for adressenavn som er like eller avledet av navnet, jf. § 4 tredje ledd i loven. Kommunen må derfor sette på vent eventuelt pågående saker som gjelder adressenavn og - 2 - adressetilleggsnavn, der de samme navnene inngår, til det er gjort vedtak om skrivemåten av primærnavnet. Kommunen må ta hensyn til den vedtatte skrivemåten av primærnavnet når de skal gjøre vedtak. 

Bruksnavn 
Vedtak om skrivemåten av gårdsnavn skal som hovedregel være retningsgivende for skrivemåten av bruksnavn som er identiske med gårdsnavnet, eller der gårdsnavnet inngår som en del av bruksnavnet. Etter § 5 tredje ledd i lov om stadnamn har eieren rett til å fastsette en annen skrivemåte av navn på eget bruk enn den som følger av § 4 første ledd i loven. Forutsetningen er at hen kan dokumentere at skrivemåten har vært i offentlig bruk som bruksnavn (på offentlig kart, på skilt, i matrikkelen, skjøte e.l.). I så fall må eieren sende krav om det til Kartverket og legge ved slik dokumentasjon. Klageretten for navnet i andre funksjoner, f.eks. gårdsnavnet, faller da bort. Kartverket er formelt vedtaksorgan også for skrivemåten av bruksnavn fastsatt av eieren. 

 

Videre saksgang 
Kommunen har ansvaret for å kunngjøre at navnesaken er reist, f.eks. med notis i en lokalavis og på nettsidene sine. Kommunen har også ansvaret for å innhente og samordne de lokale høringsuttalelsene. 

Alle innspill må sendes inn skriftlig til Aremark kommune, enten pr. epost; post@aremark.kommune.no 
eller pr.brev: 

Aremark kommune 
Rådhuset
Aremarkveien 2276
1798 Aremark

Fristen for å sende innspill er 17.07.2024.