Bruk av skogfond ved flom, ras og andre uventede hendelser

Midler fra fondet kan brukes til
• reparasjon av skader på skogsveier som følge av flom, ras og andre uventede hendelser.
Det gjelder også for reparasjon av skader på skogsbilveier som er å betrakte som veivedlikehold. Vedlikeholdskostnader over 4 kr/m skal som ellers på forhånd være godkjent av kommunen.
Reparasjoner som har karakter av gjenoppbygging/opprusting, skal utføres på en sånn måte at det som blir reparert (veistrekning, bru, stikkrenne osv) tilfredsstiller dagens veinormaler for den aktuelle veiklasse.

Midler fra fondet kan ikke brukes til
• reparasjon av skader på traktorveier som er å betrakte som veivedlikehold. Det er ikke anledning til å bruke skogfond til vedlikehold av traktorveier.

Egenandeler ved erstatningsoppgjør etter naturskade

Naturskade på skogsveier etter flom, ras osv., kan etter nærmere regler få naturskadeerstatning.
Dersom skogeiers kostnad med istandsetting av en skogsvei i slike tilfeller er høyere enn erstatningen, kan skogeier etter godkjenning fra kommunen få dekket sin egenandel (total kostnad fratrukket erstatningsbeløpet) med skogfond. Dette gjelder ikke for vedlikeholdsutgifter på traktorveier.

Mellomfinansiering i påvente av utbetaling fra statens naturskadeordning

Midler fra fondet kan ikke brukes til
• mellomfinansiering i påvente av utbetaling fra statens naturskadeordning
Ved likviditetsproblemer kan skogeier søke om forskudd på erstatningsbeløpet fra statens naturskadeordning. Forutsetningen for at forskudd utbetales er at det foreligger vedtak i erstatningssaken.