- Det har blitt litt i overkant mye oppmerksomhet

Kvernmoen - Dag Lund (21)- til artikkel

Det er mange aremarkinger som lurer på om ildsjel Dag Lund egentlig sover noen gang.

Navn: Dag Lund
Alder: 64
Familie: Gift med Ann-Sofie (Fia), to døtre og fire barnebarn
Stilling: pensjonist, tilsynsmann for Kvernmoen Leirsted, speiderleder etc
 
Lund har stått bak utallige prosjekter i hjemkommunen Aremark gjennom årenes løp, nå sist som en engasjert medlem av byggekomiteen for nye Aremark skole. 
Men det er ikke bare aremarkingene som har lagt merke til hans utrettelige innsats. I år ble han også kåret til Årets Ildsjel i Halden etter å ha vært byggeleder for restaureringen av Frelsesarmeens nye lokaler i Oscars gate.
 

Tisdæling og aremarking

- Det har blitt litt i overkant mye oppmerksomhet. Jeg har jo vært en del av et lag og hadde ikke fått til noe av det alene, sier Lund. 
Lund vokste opp på Kokkehaugen i Tistedal, så han ser på seg selv som både tisdæling og aremarking. Han gikk på Asak skole og var aktiv både i Asak skolekorps og en ivrig speider. 
Lund utdannet seg til lærer og fikk sin første jobb ved Uranienborg skole i Oslo, så ble det jobb på Sjøglimt Leirskole på Ørje før det ble Aremark skole og etablering på Bjørkebekk på 80-tallet. Der ble han, bortsett fra en liten retur til Ørje på 2000-tallet. 
- Jeg tror datteren min Merete synes det var greit at jeg jobbet et annet sted, mens hun gikk på ungdomskolen. 
Begge døtrene er nå også bosatt i Aremark.
- Det er veldig deilig å ha familien på et sted. Jeg er heldig som kan treffe barnebarna når jeg vil! 
(Bildet: Leirstedet Kvernmoen, som Dag Lund er oppsynsmann for, ligger idyllisk til med muligheter for naturopplevelser.)
Kvernmoen - Dag Lund (15).JPG
 

Stupte i snøen

Pensjonisten var inntil for et halvt år siden engasjert som MFO – morfars skolefritidsordning, men så sa det plutselig stopp. 
-Tre dager etter at jeg ble utropt som årets ildsjel i Halden, så stupte jeg i snøen utenfor huset mitt. Det viste seg at jeg må bytte noen hjerteklaffer, så det siste halvåret har jeg måttet ta det helt med ro.
- Det har vært uvant, men jeg har klart det. Jeg har fått ryddet opp i en del gamle papirer. Nå til helga skal det være dugnad på Kvernmoen, men i år får jeg ikke vært med. Men legene er så flinke, så jeg regner med å bli helt frisk etter operasjonen.
Leirstedet Kvernmoen er et av Dag Lunds hjertebarn. Stedet er en tidligere husmannsplass som lå under Holmgill gård. Det ble i 1971 gitt i gave til St. Georgs Gildene i Norge. Lund og co har bygget opp Kvernmoen til å bli et stort leirsted med blant annet klatretårn, hoppbakke, bakerovn, brygge og danseplass med scene. 
Skoler og speidere fra hele fylket bruker den idylliske plassen flittig. 
- Det var Gudbrand Mellbye som startet arbeidet med Kvernmoen, og jeg overtok stafettpinnen etter ham. Jeg bor i nærheten og faren min vokste faktisk opp der og bodde der under krigen. 
(Bildet: Lund og co har bygget opp Kvernmoen til å bli et stort leirsted med blant annet klatretårn, hoppbakke, bakerovn, brygge og danseplass med scene.)
Kvernmoen - Dag Lund (1)-til artikkel.JPG

Får til alt med en snill kone

Av andre prosjekter han har engasjert seg i kan nevnes: 
  • Opprettelse av leirskole på Bøensætre for Aremark-elever i 1984. Om vinteren ble setra brukt som skihytte og det ble kjørt opp løyper fra Bønøgård og oppover. 
  • Initiativtager til byggingen av lavvoen som barnehagen og skolen bruker flittig. 
  • Engasjert i Bjørkebekk idrettsforening og velforening. Han har vært med restaureringen av grendehuset i Bjørkebekk, har ledet søndagskolen i Bjørkebekk i en del år og ledet speidertroppen i Aremark. 
  • Lund har sittet i menighetsrådet og vært med på bygging av menighetshus, han har vært verneombud og tillitsvalgt i Utdanningsforbundet for å nevne noe. 
  • I tillegg har han spilt klarinett og saksofon i 7 ulike korps og vært leder i speidergruppa i Tistedal/Halden i alle år. 
- Hvordan har du hatt tid til alt? 
- Jeg har en snill kone. 
- Hva er du mest stolt av?
- Jeg klarer ikke å trekke fram et prosjekt. Det er artig å ha fått til en del ting som klatretårnet på Kvernmoen til 250.000 kroner, men jeg vil ikke ta æren for noe av det. 
 

Bremser, men stopper ikke 

Lund vil ikke kalle seg handyman, men sier han «jukser litt»i alle fag. 
- Når du jobber med elever så ser du resultater på litt lenge sikt, men når du jobber praktisk, så ser du resultater med en gang. Jeg har alltid vært glad i friluftsliv, så det er en drivkraft i det. 
Lund regner med å måtte sette ned tempoet litt etter å ha fått nye hjerteklaffer, men han kommer ikke til å sette seg til i sofaen av en grunn. 
-Speidergruppa er viktig og arbeidet med å utvikle Kvernmoen fortsetter i tillegg til å være med familie og barnebarn. Datteren min har overtatt huset etter broren min som døde i fjor.
- Det har vi satt i stand og har planer om å bygge ut i sommer. Vi skal få hjelp til jobben, men noe av det kan jeg jo pusle med. I tillegg har jeg noe tømmer liggende som jeg skulle ha laftet og høner å stelle med....
Sier han og legger til: 
- Aktivitet gir meg glede!
Kvernmoen - Dag Lund (23)til artikkel.JPG
Tips ein ven Skriv ut