- Aremarks glemte perle

Stora Lee camping 10 - Tolsby

- Her er vi ved Aremarks glemte perle, sier campingsjef Håkon Tolsby med et bredt smil. På Stora Lee camping står vognene tett i tett, men vogner blir litt feil ord. Små hytter er en mer riktig betegnelse. 

(Til neste uke skal Aremark kommune ta turen til den andre av kommunens flotte campingplasser, nemlig Kirkeng camping!)

Tekst og foto: Anne Mørk-Tønnesen, kommunikasjonsrådgiver

For på alle de 150 faste plassene står det ikke bare vogner, men ulike former for tilbygg, spikertelt og paviljonger inngjerdet av enten tujahekker eller gjerder. Hver tomt har en egen hage med varierende utvalg av hagemøbler, blomsterpotter og hagegnomer – alt etter eierens smak.

Det ligner mer en liten landsby enn en campingplass. Eller der det kanskje akkurat dette som er campinglivet? En liten bygd i bygda? 

Stora Lee camping 1.JPG

Alltid plass til en til
Tolsby forteller at alle de 12 hyttene er utleid og er det i hvert fall tre-fire uke framover. I tillegg til hytter og de 150 faste campingplassene er det 15-20 plasser tilgjengelig for andre som tar turen innom langs den smale – og litt humpete grusveien. Men avvist blir du ikke, forsikrer Tolsby. 

- Vi har alltid plass til en til, sier campingsjefen som viser vei gjennom «landsbyen» tett ved Stora Lee. 

Nede ved vannet ankommer vi først en liten båthavn, hvor det også er en båtutsettingsplass. 

- Det er flest mindre båter som blir satt ut her. De med større båter reiser til Nössemark i stedet, forteller Tolsby. 

Stora Lee camping 4.JPG

Badeliv
Vi fortsetter rundt den nybygde promenaden rundt svaberget og ender på en strand. Her er det badeplattform, badesklie og en nyinnkjøpt vanntrampoline. Akkurat nå er det bare en jente og hennes foreldre som koser seg på stranden, men flere skal det bli etter hvert.

- Jeg har selv kvalitetstestet trampolinen, og den fungerer utmerket, forsikrer Tolsby. 

Han forteller at en del aremarkinger også finner veien til campingen for å ta et avkjølende bad i sommervarmen. 

Stora Lee camping 7.JPG

Vil gjerne ha besøk av aremarkingene
- Fasilitetene på campingplassen er og skal være tilgjengelig for alle i Aremark, og vi vil gjerne ha flere på besøk. Her har vi jo også lekeplass og hoppepute blant annet og ikke minst mange lekekamerater til familier med barn. 

Vi fortsetter til enda en idyllisk beliggende strand – tom for øyeblikket. Med campingvognlandsbyen i bakkant.

Stora Lee camping 12 - idyllisk strand.JPG

Videre går omvisningen gjennom plassen til låven ved Tolsby gård, hvor 15 år gamle Ole Fredrik Naalum er i full gang med å male. 

- Vi har alltid noen lokale ungdommer ansatt om sommeren. Aremarkingene er generelt hardtarbeidende, og det gjelder ungdommen også, sier Tolsby. 

Stora Lee camping 13 - Ole Fredrik Naalum.JPG

Morsom sommerjobb
Unge Naalum forteller at han maler i dag, men at han hovedsakelig står for gressklipping og kantklipping på området. 

- Jeg driver med alt mulig egentlig. Det er moro å jobbe på en campingplass. Det er mye folk og mye som skjer her, sier han. 

Tilbake på plassen treffer vi på en Stora Lee -veteran. Torild Westgaard fra Halden har feriert på Stora Lee camping i hele 19 år. 

Stora Lee camping 15 - Torild Westgaard.JPG

-Helt herlig på Stora Lee
-Det er helt herlig her! Konstaterer hun. Det er stille og rolig og perfekt for barna. Jeg har en ektemann i rullestol, så han kan ikke overnatte her lenger, men han kan komme på dagsbesøk, siden det er tilrettelagt for rullestolbrukere, sier hun. 

Når hun snakker om barna nå til dags, så er det de fem barnebarna hun mener. Hun har tre av dem på besøk nå. 

Til uka skal hun en liten tur hjem og tar med seg de to siste barnebarna tilbake igjen. 

-Hva er det beste med campinglivet?
-Det er så fritt og fint. Tidligere var vi her om vinteren også og satt å grilla i paviljongen. Men sykdom gjør at det nå begrenser seg til sommersesongen. Men vi beholder vogna, så lenge barn og barnebarn vil. Det er helt topp!

Hun viser gjerne fram vogna med tilhørende innredet paviljong. Barnebarna har fått et basseng i «hagen» i tillegg til at badeplassen er bare et steinkast unna. 

39 år med camping
Etter å ha sagt farvel til Torild er det en campingeiendom som vekker oppmerksomhet. Her er gresset sirlig nyklippet, det er blomster i fleng, eget fuglehus og en rekke andre dyr på plenen i form av skulpturer av rådyr og ekorn blant annet. Det hele er omfattet av et lekkert gjerde med egen port.

Stora Lee camping - Winnjeplassen.JPG

- Det er de eneste «dyra» vi har nå. Vi hadde to hunder, men de måtte vi dessverre avlive i fjor, forteller ekteparet Reidun og Tor Winnje fra Enebakk.  

I Stora Lee-sammenheng er ekteparet relativt nye i gamet. De har kun hatt plass her i 4 år. Men campingnoviser er de ikke. De har hatt fast plass i Sverige før de bestemte seg for å feriere i hjemlandet igjen. 

- Vi har vel drevet med camping i 39 år, forteller Tor Winnje. 

- Nå har vi vært her i fem uker og blir nok her langt ut i september. Vi er her om høsten og vinteren også, men ikke så lenge av gangen, forteller Reidun. 

Tor forteller at det ble en del jobbing det første året for å få plassen i orden, men nå kan de bare nyte sommeren. 

- Vi trives veldig godt og har ikke angret på at vi valgte Aremark, er Tor og Reidun enige om.

Stora Lee camping 17- Reidun og Tor Winnje.JPG

 

Tips en venn Skriv ut