Aremark kommune

Om Aremark

Aremark kommune ligger sørøst i Viken - tidligere Østfold - og grenser i hele sin lengde mot Sverige. Aremark er en typisk jord- og skogbrukskommune med bygdesentrum ved Fossby. Haldenvassdraget og Villmarksveien strekker seg parallelt gjennom kommunen. Aremark er et eldorado for kano- og kajakkpadlere, fiskeentusiaster og andre friluftelskere.

Navnet Aremark (Aramork) stammer visstnok fra sjøen Are, og navnet Mark som betyr skog. Navnet Are hentyder til ørn og en kan derfor anta at navnet Aremark betyr skogen rundt ørnesjøen. Aremarks kommuneblomst er jåblom.

I sentrum ved Fossby finnes kommuneadministrasjonen, bank, tannlege, et lite handlesenter og bensinstasjon. Fortsetter du noen hundre meter videre i retning mot Ørje finner du skole, barnehage, bibliotek, Fosbykollen alders- og sykehjem med tilknyttede omsorgsboliger, lege og helsestasjon. Her ligger også Furulund Allbrukshus med lokaler til utleie, bygdekino og svømmebasseng og Aremarkhallen ligger bakenfor sykehjemmet.

Aremark kommune har et totalt areal på 322 kvadratkilometer, hvorav 7% utgjør dyrket mark, 81% skog og 12% vann, bebygget areal eller annet. Man råder over rikelig areal til både industri, boligformål og ikke minst fritidsaktiviteter. Aremark er en relativt betydelig hyttekommune med rundt 600 hytter og fritidshus. 

Strømsfoss er et naturlig ferdselsknutepunkt i Aremark. Her møter Haldenkanalen riksveien mellom Aremark og Rakkestad, nær fylkesvei 21 fra Halden/Aremark/Marker. Her er det sluseanlegg, kraftstasjon, servicebygg med dusj og toaletter. Strømsfoss Mølle, Møllerens Hus - en kombinert kafeteria og interiør/klesbutikk som er veldig populær.

Idrett og friluftsliv er en viktig del av livet i her. En rekke lag og foreninger gjør en stor innsats for medlemmer i alle aldre. Her er tradisjonelle idretter, og aktiviteter for mer spesielt interesserte. Moderne idrettshall og andre anlegg, kombinert med en flott natur, har skapt stor interesse og aktivitet. Breddeidretten dominerer, men vi har også et stort motorcross miljø i NMK Aremark, mange sykkelinteresserte, ikke minst takket være BMX Aremark og banen i Kvisler.

Aremark har det aller meste av hva Norge kan by på av storslagen natur. Store arealer med uberørt natur  og naturreservater innbyr til jakt, fiske og turer, sommer som vinter. Med uberørt natur følger også en fauna som til tider skaper diskusjoner. Vi har både ulv, gaupe, villsvin og en og annen bjørn. I tillegg til elg, rådyr, storfugl og en rekke andre arter.

I Haldenvassdraget, Stora Lee og i skogstjernene finnes et stort antall fiskearter. Disse områdene er populære både blant lokalbefolkningen og tilreisende sportsfiskere. Sistnevnte er ofte overnattingsgjester på alle utleiehyttene rundt omkring i kommunen.

Innbyggerne i Aremark har et stort engasjement for bygda si. Frivilligsentralen har mange frivillige som bidrar i alt fra  å bemanne bruktbutikk, arrangere strikkeklubb, arrangere bowls, være hallverter, lage bingo for de eldre på sykehjemmet og bistå barn i skolen med å bedre leseferdighetene.

Det er et ordtak som heter der det hjerterom, er det husrom . Vi velger å se på oss selv som ei bygd med både hjerterom og husrom. Målet er å øke innbyggertallet hvert år.  I Aremark er det plass til flere. Mange flere. Hjertelig velkommen til oss!

Kirkeng - badeplass - båter

Campingplasser

Aremark kan by på flere store, populære campingplasser rett ved vannet. 

Kirkeng Camping er en familievennlig camping med sandstrand og bademuligheter ved idylliske Aremarksjøen. Campingplassen har ca 100 sesongplasser  for bobil og caravan. De har koselige 4-stjerners utleiehytte-/leiligheter, hytter ved vannet med enklere standard, og tilbyr også et nyoppusset, moderne serviceanlegg med flislagte familierom og vaskerom.

Besøk Kirkeng campings nettside her!

Besøk Kirkeng campings facebookside her!

Stora Lee Camping er en moderne campingplass i naturskjønne omgivelser. Her kan du og familien kose dere: fiske i vann og tjern, bade i rent vann, leie kano eller båt, gå tur i skog og mark eller bare slappe av. Totalt er det 160 faste plasser, 25 besøksplasser, 11 hytter og 2 leiligheter.

Besøk Stora Lee Campings hjemmeside her!

Besøk Stora Lee Campings facebookside her!

Fangekasa  misjonssenter: er en leirplass som i utgangspunktet ble bygget opp for å arrangere leirer for barn og ungdom og bibelcamping. Siden starten har Fangekasa bibelcamping vært hovedaktiviteten. 4 uker i juli med campinggjester og dagsbesøkende som får høre Guds ord, god sang og musikk, kombinert mange ulike aktiviteter for alle generasjoner.

Besøk Fangekasas nettside her!

Besøk Fangekasas facebookside her! 

Stora Lee camping 12 - idyllisk strand

Badeplasser

Aremark har flere flotte badeplasser. Blant annet Tripperød ved Aspern, Fosbyskjæra (Skjæra) i sentrum og Tolsby ved Stora Lee camping)

Lokal helsemyndighet holder øye med den hygieniske kvaliteten på vannet ved badeplassene i løpet av badesesongen. 

Resultater legges ut under nyheter/aktuelt på nettsiden vår og på kommunens side på facebook. 

Les mer og se bilder på Visit Indre Østfold:

Strømsfoss Mølle - eksteriør

Severdigheter og opplevelser

Strømsfoss og Møllerens Hus

I Strømsfoss finner du den gamle møllebygningen og kafeteria og interiør/klesbutikk i Møllerens Hus. 

Et koselig stoppested og turmål ved Haldenkanalen i Strømsfoss. I butikken finner du interiør, klær, smykker, sko, gaver og andre rariteter, av alle slag og i alle fasonger og størrelser. Kom innom Møllerens kafé for en god prat, litt kaffe og gjerne en matbit. Vi har mat og drikke både for voksne og barn.

Strømsfoss Mølle og Galleri sommer 2022 - Besøk Strømsfoss Mølle sin facebookside!

Besøk Møllerens Hus facebookside

Beesøk Haldenvassdragets Kanalselskap sin nettside her!

Bobilparkering Strømsfoss

 

MS Thors venner

Foreningen MS Thors venner er sikret disposisjon- og bruksrett til MS Thor. Foreningen, som er åpen for alle, ser det som sin oppgave å bringe den kulturen som var knyttet til vassdraget videre til nye generasjoner. MS Thor gikk som slepebåt for tømmer og lekter på Haldenkanalen frem til 1920 tallet. Den ble solgt ut av vassdraget i 1941. MS Thor har vært hos mange eiere inntil den kom tilbake til Haldenvassdraget i 1998. Etter dette har det blitt mye arbeid og venneforeningen har mange tusen timers dugnadinnsats, men nå fremstår den som en flott båt liggende ved hjemmehavna i Strømsfoss.

Besøk Thors venner på facebook her!

 

Strømfoss handel

Gammelt landhandleri fra 1896, lokalisert helt inntil Strømfoss sluse. Salg av: kioskvarer, gaver, husflidprodukter, diverse eldre jernvarer, ferske egg og andre gårdsprodukter, kaffe og te i løsvekt. Her er det også en liten kaffebar med utsyn over dampbåtbrygga. Inngang fra veien. Med inngang fra baksiden finner du en bokhandel med salg av nye og pent brukte bøker, samt en kafé med utsikt mot slusene. Inne og uteservering. 

Se Facebook for åpningstider, eller ring 91122441. Velkommen!

Besøk Strømfoss Handel på facebook her!

Arebekken bygdetun

Arebekken bygdetun er opprinnelig en husmannsplass fra 1723 under Prestegården. Til bygdetunet hører, foruten våningshus, låve og stabbur, en gammel bekkekvern med liggende vasshjul (fjørkall) og ei restaurert smie. Eier er Aremark Historielag og besøk kan avtales med historielagets leder, Øistein Toverud tlf. 91396674.

Bøensætre

Et unikt eksempel på husmannskulturen i Østfold.

Kontakt: Hedda og Egil Kortnes. Mob 419 34 060 / 908 20 315

Epost:  post@boensetre.no

Besøk Bøensætres hjemmeside her!

Besøk Bøensætres facebookside her!

Arestad gamle prestegård

Vakkert beliggende ved Aremarksjøen, rett nord for Aremark kirke. Arestad gamle prestegård er en av bygdas eldste bygninger fra tidlig på 1700-tallet. Arestad var på sin tid bygdas største gård med 860 mål dyrket jord og 2470 mål skog. Under gården lå 8 husmannsplasser. En av fylkets best bevarte barokk- / renessansehager. Bygning og hageanlegg eies og forvaltes i dag av Aremark Historielag. Bygningen leies ut til selskaper.

Om sommeren kan det avtales guiding for grupper.

Kontakt: Øistein Toverud tlf. 91396674.

Ole Ulsrød's Stiftelse

Gårdsmuseum Gårdsmuseumet er privat og omfatter to hus, bygd opp av Ole Ulsrød, en svært driftig mann med sans for å ta vare på de gamle håndverkstradisjoner og redskaper. Samleinteressen opptok mye av hans liv, og han ble kjent langt utover Aremarks grenser. Museumet består av over 1000 gjenstander og inneholder bl.a. gammel gårdsredskap, jakt og fiskeavdeling, utstoppede fugler og dyr, samt utstyr for hjemmet, skomaker og snekker. Et av husa er en gammel husmannsstue som har åpen grue og bakerovn. Stua er fullt møblert, og her er det muligheter for aktiviteter som bl.a. brødbaking, vaffelsteking og smørkinning. Alt selvsagt på gamlemåten.

Kontakt: Gunnar Ulsrød på mobil 90170211