www.aremark.kommune.no

Nå er biblioteket åpent 365 dager i året

Meråpent bibliotek - Aremark bibliotek - Kathrine Walthinsen (12)

Biblioteket i Aremark har fått utvidet åpningstiden kraftig med meråpent bibliotek. – Jeg håper alle i Aremark registrerer seg og bruker biblioteket enda mer, sier bibliotekar Kathrine Walthinsen. 

Et meråpnet bibliotek gir deg mulighet til å besøke biblioteket også når personalet ikke er der. Du låser deg inn med lånekortet ditt. Deretter kan du både låne og returnere bøker selv eller bare sette deg ned og lese i rolige omgivelser. 
Beholder ordinær åpningstid – med bemanning
Aremarks meråpne bibliotek er åpent fra 07:00 til 22:00 alle dager bortsett fra på nyttårsaften, hvor det stenger klokken 15:00.
-Det er viktig å understreke at biblioteket er bemannet som vanlig i ordinær åpningstid, så dette tilbudet kommer i tillegg til dette, og er ikke en erstatning, sier bibliotekar Kathrine Walthinsen. 
Hun forteller at den meråpne løsningen kom på plass for ca tre uker siden. 

Meråpent bibliotek - Aremark bibliotek - Kathrine Walthinsen (3).JPG
Passer for alle
-Årsaken til at vi satset på meråpent bibliotek er at biblioteket scorer generelt høyt på alt i brukerundersøkelser, men når man spør folk hva de ønsker seg enda bedre, så svarer de nesten alltid utvidede åpningstider. Det er alltid noen det ikke passer for uansett. Derfor har vi denne løsningen som bør passe alle.  
Sarpsborg kommune var den første store bykommunen som utvidet til meråpent bibliotek i 2014, men mange små biblioteker startet enda tidligere. 
Ingen sure bibliotekarer
-Erfaringene viser at biblioteket ofte får nye brukere med meråpent bibliotek og at mange faktisk KUN bruker biblioteket når det ikke er noen der. Det kan jo hende det er den sure bibliotekaren som er årsaken, spøker Walthinsen med et sort smil. 
Hun understreker på den måten at hun, som eneste ansatt, ikke er i den kategorien. 
-Nei, hovedårsaken til at mange velger å bruke biblioteket når det er ubetjent, er nok heller at de kan bruke det når det passer best for dem, sier hun.
Kameraovervåking
Aremark har ikke hatt noen problemer i oppstartsfasen. Walthinsen forteller at det eneste som har skjedd er at folk ikke har kommet seg inn, men det skyldes at de ikke har registrert seg som brukere. 
-Du må underskrive en avtale og får personlig kort med en pinkode. Tar du med deg noen inn i biblioteket, så er det kortholderen som er ansvarlig for dem. Biblioteket er kameraovervåket, så jeg kan se hvem som har vært her inne. Filmen slettes automatisk etter 7 dager per reglene til Datatilsynet, forteller Walthinsen. 
Hun legger til: 
-Dette er et kjempetilbud til innbyggerne her, så jeg håper på et rush av folk som vil registrere seg. 
Slik fungerer meråpent bibliotek:

  • Du skanner kortet ditt i kortleseren utenfor biblioteket og slår inn din personlige kode og enter. 
  • Døren er åpen og låser seg automatisk etter deg. Du må bruke nøkkelbryter til venstre når du skal ut igjen. 
  • Let etter din neste bok i bibliotekets database eller let i hyllene. 
  • I den selvbetjente utlånsautomaten kan du velge mellom utlån, retur, status og til henting (bestilte bøker)
  • Legg bøkene du vil låne på leseplaten ved utlånsautomaten som registrerer dem automatisk. 
  • Gjør det samme ved retur og legg bøkene i egen boks satt opp til formålet.Meråpent bibliotek - Aremark bibliotek - Kathrine Walthinsen (9).JPG

 

Tips ein ven Skriv ut